Logotyp 2019 26 november – 1 december
Kulturhuset Väven

Hjärta Norsjö vinner Storspoven 2017

Umeå Europeiska Filmfestival och Film i Västerbottens gemensamma stipendium Storspoven tilldelas årligen den bästa lokalt producerade filmen. I år är vinnaren Hjärta Norsjö av regissörerna Lisa Josephson och Sophia Josephson. Filmens huvudpersoner Henny From och Elvira Redlund fanns på plats under årets avslutningsceremoni och tog emot stipendiet!

 

Juryns motivering:

”För en film som skildrar vänskap i gränslandet mellan barndom och vuxenliv och samtidigt ger en välkommet annorlunda bild av glesbygdens villkor och dess kvinnliga invånare.”

 

Årets jury:

Nancy Bladfält
Nancy Bladfält jobbade som filmkritiker på Västerbottens Kuriren i 13 år, innan hon bytte karriär och blev inredningsarkitekt på Sweco. Filmtittandet har hon ändå inte släppt och hon är en flitig gäst på de flesta kulturevenemang, både privat och som frilansskribent.

Elenor Nordström
Elenor Nordström jobbar som koordinator för internationella litteraturfestivalen Littfest, och som teaterkonsulent i Västerbotten. Hon gillar berättelser som sitter fast i huvudet länge efteråt, och det får gärna vara lite tillskruvat och mörkt.

Bengt Strömbro
Bengt Strömbro arbetar som programchef på SVT i Umeå och är en av medskaparna i humorgänget bakom Mammas Nya Kille. Bengt verkade själv som kortfilmsregissör i början av 2000-talet och låg bl.a. bakom filmerna ”Fanny & Ronny” samt ”Fröken Söndag”.

 

Tidigare vinnare:

2016: Sickla (Oscar Byström)
2015: Mommy (Milad Alami)
2014: Paradiset (Amanda Kernell)