Logotyp 2020 24 – 29 november
Kulturhuset Väven

Skolsyrran vinnare av Storspoven 2018!

Varje år delar Umeå Europeiska Filmfestival tillsammans med Film i Västerbotten ut filmstipendiet Storspoven. Det är ett stipendium på 25 000kr som ges till bästa film i festivalsektionen Perspektiv från norr. I år har för första gången antagningen varit öppen för filmer från hela norra Sverige.

Av de sex nominerade filmerna blev årets vinnare Skolsyrran av regissörerna Frida Sandberg och Anna Brodin, som båda fanns på plats för att ta emot priset. Juryns motivering lyder:

”I ett av samtidens mest laddade spänningsfält, men i en av de mest vardagliga miljöer utspelar sig det lågintensiva dramat Skolsyrran. Sex, makt, kön och våld är krafter som sätts i rörelse på den skolsköterskemottagning dit filmen tar oss i början av ett förlopp som genast kopplar grepp om tittaren med sin växande thrillerartade känsla.

Varsamt regisserad, med ett stensäkert skådespeleri och med foto, klipp och ljud av god klass, berättar denna film med elegans och skärpa om samhällsfrågor som blivit allt mer akuta att adressera. En lågmält paketerad film som överraskar med ett oväntat klipp i högerkroken och en upplösning som andas revansch och feelgood.”

Storspoven delades ut under Umeå Europeiska Filmfestivals torsdagkväll i kulturhuset Väven. Årets jury bestod av VKs kulturredaktör Sara Meidell samt de festivalaktuella regissörerna Ted Kjellsson och Isabella Eklöf.

Juryn valde även att dela ut varsitt hedersomnämnande till filmerna 4032 soluppgångar (Jennifer Rainsford & Lena Bergendahl) och Proletären (Jakob Arevärn).