Logotyp 2020 25 – 29 november
Kulturhuset Väven

Storspoven 2018

Varje år delar Umeå Europeiska Filmfestival tillsammans med Film i Västerbotten ut filmstipendiet Storspoven. Det ges till bästa film i sektionen Perspektiv från norr. De filmer som nomineras till tävlan bestäms av festivalens programgrupp och vinnaren utses sedan av en jury. I år har för första gången antagningen varit öppen för filmer från hela norra Sverige. Prisutdelning till årets vinnare av Stospoven sker i samband med visningen!

Torsdag 29:e november 18:30 i salong Tystnad – KÖP BILJETT

 

Årets tävlingsfilmer:

Signal av Oscar Byström
4032 soluppgångar av Jennifer Rainsford & Lena Bergendahl
Mattpiskerskan av Anna Erlandsson
Skolsyrran av Anna Brodin & Frida Sandberg
Stamnätet av Clara Bodén
Proletären av Jakob Arevärn

 

Årets jury:

Sara Meidell
Sara Meidell är kulturredaktör och journalist på Västerbottens-Kuriren. Hon tilldelades så sent som i vintras Publicistklubbens stilistiska pris Guldpennan som första journalist verksam i norra Sverige.

Isabella Eklöf
Isabella Eklöf är en svensk regissör bosatt i Köpenhamn. Holiday är hennes långfilmsdebut som tävlade i Nordic Dragon Award vid filmfestivalen i Göteborg och i Sundance-festivalens World Cinema Dramatic Competition.

Ted Kjellsson
Ted Kjellsson är regissör och bosatt i Skellefteå. Han långfilmsdebuterade i höst med det hyllade familjeäventyret Ensamma i rymden och har även regisserat reklamfilm och tv-drama.

 

Tidigare vinnare:
2017: Hjärta Norsjö (Lisa Josephson & Sophia Josephson)
2016: Sickla (Oscar Byström)
2015: Mommy (Milad Alami)
2014: Paradiset (Amanda Kernell)