Logotyp 2019 26 november – 1 december
Kulturhuset Väven

Storspoven

Storspoven är Umeå Europeiska Filmfestivals filmstipendium som delas ut till årets bästa lokalt producerade film! Stipendiet delas ut av Umeå Europeiska Filmfestival tillsammans med Film i Västerbotten. Med i tävlan om Storspoven 2017 är de filmer som visas i kategorin Filmer från Västerbotten och Talang AC/BD. Prisceremonin sker under festivalens avslutande stumfilmskonsert.

Läs om filmerna i sektionen Perspektiv från norr, blocken som ingår i tävlan är Västerbotten block 1 till 4 samt Talang AC/BD

 

Årets jury:

Nancy Bladfält
Nancy Bladfält jobbade som filmkritiker på Västerbottens Kuriren i 13 år, innan hon bytte karriär och blev inredningsarkitekt på Sweco. Filmtittandet har hon ändå inte släppt och hon är en flitig gäst på de flesta kulturevenemang, både privat och som frilansskribent.

Elenor Nordström
Elenor Nordström jobbar som koordinator för internationella litteraturfestivalen Littfest, och som teaterkonsulent i Västerbotten. Hon gillar berättelser som sitter fast i huvudet länge efteråt, och det får gärna vara lite tillskruvat och mörkt.

Bengt Strömbro
Bengt Strömbro arbetar som programchef på SVT i Umeå och är en av medskaparna i humorgänget bakom Mammas Nya Kille. Bengt verkade själv som kortfilmsregissör i början av 2000-talet och låg bl.a. bakom filmerna ”Fanny & Ronny” samt ”Fröken Söndag”.

 

Tidigare vinnare:

2016: Sickla (Oscar Byström)
2015: Mommy (Milad Alami)
2014: Paradiset (Amanda Kernell)