Logotyp 2020 25 – 29 november
Kulturhuset Väven

Välkommen till årets filmfestival!

Utforska årets festivalprogram och köp biljetter här

 

Det är med stor glädje som vi välkomnar er till den femte upplagan av Umeå Europeiska Filmfestival. Under sex dagar i höstmörka november kryper vi tillsammans in i biografen för att avnjuta filmpärlor av olika format. För det är ju precis vad filmfestivalen handlar om, att tillsammans uppleva andra tider, världar och perspektiv.

En nyhet i årets program är att vi öppnat upp sektionen Perspektiv från Norr för filmer från hela norra Sverige. Ett nominerat urval av dessa filmer tävlar också om vårt årliga stipendium Storspoven, som vi delar ut till Bästa film tillsammans med Film i Västerbotten. Under de fyra år som stipendiet delats ut har välbekanta namn som Amanda Kernell och Milad Alami stått som vinnare med sina kortfilmer. Det ska bli riktigt spännande att se vilken film som juryn utser till vinnare i år!

Det känns också extra kul att i år gästas av den tvåfaldigt Oscarsnominerade Umeåsonen Love Larson, som berättar om sitt imponerade arbete som maskör inom film och teater.

Bland årets förhandsvisningar i Gala-sektionen ser vi roller av stora skådespelare som Glenn Close och Bill Nighy tillsammans med filmer av kritikerhyllade auteurer som Malgorzata Szumowska och Nuri Bilge Ceylan. I Panorama-sektionen har vi handplockat ett urval aktuella filmer som visats på världens stora internationella filmfestivaler. Två exempel är det spanska relationsdramat Dying och det unika artistporträttet Nico, 1988.

Utöver alla spelfilmer visas dokumentärer som ger oss inblick i livets och världens olika rum. En armé av älskande berättar om svensk HBTQ-historia och den serbiska dokumentären Occupied Cinema skildrar aktivism, biografhistoria och stadsomvandling.

I vårt utökade urval av Specialvisningar finner du filmer som tänjer på gränser tillsammans med filmhistoriska pärlor som bara måste upplevas på bio.

Vi är så förväntansfulla över att få visa årets filmer för er. Många av dem är verk som vi annars inte skulle haft möjligheten att se där dem gör sig som allra bäst: på vita duken och i vår egen stad. Filmskapare finns på plats och ger oss insikter i deras skapande och besökare möts i spontana samtal i pauserna. Det är filmfestival!

 

Med vänlig hälsning,
Karin Johansson, Festivalproducent