Logotyp 2018 27 november – 2 december
Kulturhuset Väven

Tom Alandh retrospektiv

Umeå Europeiska Filmfestival har nöjet att tillsammans med SVT presentera en retrospektiv med Tom Alandhs filmer. Filmaren och journalisten som sedan 1971 har gjort ett enormt antal dokumentärfilmer för SVT. Hans allsidiga och personligt präglade produktion kännetecknas av hög kvalitet och älskas av en stor publik. Under årens lopp har han blivit mångfaldigt prisbelönad för sina filmer.

Tom Alandh och det team han jobbar med sätter alltid människan i förgrunden. Även om Alandhs säkra speakertexter leder oss fram i historien så är det alltid personerna som det berättas om som är i fokus. Det finns en rad biografier i Ahlands filmkatalog. På senare år har flera biografiska filmer producerats i Sverige, men Ahland var en av dem som banade väg och var ledande i genren. Han är kanske mest känd och hyllad för sina dokumentärer om kända och okända människor, inte sällan personer i samhällets utkant. Så har Alandh under många år följt ”rufflare”, ”kungamördare” och barn till ”kåkfarare” men också sportlegendarer och musikaliska genier. Han har också lyft fram de som kanske ingen tänker på, som i ”Bergmans hushållerska”.

Det är svårt att göra Ahland rättvisa när man ska välja ut endast ett fåtal filmer ur hans omfattande produktion. Ett urval blir med nödvändighet begränsat. Vad som är bra, kära publik, är att Tom Alandh och klipparen Heleen Rebel kommer att vara på plats hela festivalen. Ta nu chansen att se filmerna på duk och möt Tom och Heleen i ett samtal.

– Runar Enberg

Tid

Visning

Sektion

Salong

Biljett

fre 24
12:00
Seminarium: Från ax till limpa
Tom Alandh retrospektiv
Fika!
Fri entré

Seminarium med Tom Alandh och Heleen Rebel
Obs! Notera att dagen, lokalen och tiden är ändrad, tidigare låg seminariet på torsdag 23:e november.