Logotyp 2021 24 – 28 november
Kulturhuset Väven

Work In Progress x2

| 45 min | Sverige
Originaltitel: Work In progress x2
Regissör:
År: 2020
Längd: 45 min
Land: Sverige
Språk: Svenska
Text: Ingen

Obs! Work In Progress är inställd.

Lyssna till en presentation av två pågående dokumentärfilmsproduktioner, aktuella här i Västerbotten. Monica Larsson och Catrin Lundqvist berättar om sin produktion om Rönnskärsverken i Skellefteå och Elin Berge presenterar tillsammans med producent Fredrik Oskarsson sin film om författaren Stina Stoor.

Svarta vassa tecken (arbetsnamn): Författaren Stina Stoor slog igenom med dunder och brak med novellsamlingen Bli som folk (2015). Hon tycktes komma från ingenstans och höjdes genast upp som det anrika västerbottniska berättandets arvtagare efter storheter som Sara Lidman och Torgny Lindgren. Kultur-Sverige kunde inte få nog av berättelsen om den särbegåvade sjukpensionären från Västerbottens inland. Hon intervjuades i media, vann fina pris och fick äran att hålla både Sommar- och Vinterprat i P1. Sedan blev det tyst. Regissören Elin Berge köpte novellsamlingen sent, när pratet om henne redan hade tystnat. Den berörde henne på djupet.

Röken skulle blåsa mot ryssen: Rönnskärsverken i Skelleftehamn har skapat arbete och välstånd men smältverksindustrin har också skadat miljön och krävt sina offer. Människor där bär på berättelser om arsenik, koppar, guld och bly och i filmen skapar de gemensamt porträttet av ”Skäret”. Rönnskärsskorstenen stod färdig 1928 och blev 145 meter hög. Vid den tiden fanns en slogan i svang: ”Skorsten kallar vi det rör som mot Ryssland röken för”.

Programpunkten har fri entré men kräver biljett. Biljetter hämtas ut i biljettkassan på Folkets Bio Umeå senast en timme innan start.

Tid

Visning

Sektion

Salong

Biljett