Logotyp 2021 24 – 28 november
Kulturhuset Väven

Bio i parken – Turné 2021

Välkommen till Umeå Europeiska Filmfestivals årliga utomhusbio!

I år utökar vi och genomför en mindre turné, därmed kommer vi att visa film på tre olika platser runt om i Umeå. Det kommer att bli film för alla åldrar från eftermiddag till kväll. Visningarna är kostnadsfria och öppet för alla i mån av plats. På grund av pandemin har vi begränsat antal platser, först till kvarn principen gäller.

Ta med en filt att sitta på och varma kläder och gärna något eget att tugga på om det önskas. Tänk på att respektera andra när det kommer till t.ex. rökning, mobiltelefoner, slänga sitt eget skräp och att hålla avstånd.

Varmt välkomna till ännu en fantastisk biokväll i parken!

.

Program:

21/8 Storsjöparken, Holmsund (Plats för 200 personer)
14:00-14:30 Blod och Tårar (rek. från 2 år)
15:30-17:00 Tottori, sommaren vi blev superhjältar (rek. från 6 år)
18:30-20:00 Spring Uje (rek. från 9 år)
.
22/8 Västermalmsparken, Hörnefors (Plats för 200 personer)
14:00-14:30 Blod och Tårar (rek. från 2 år)
15:30-17:00 Tottori, sommaren vi blev superhjältar (rek. från 6 år)
18:30-20:00 Spring Uje spring(rek. från 9 år)
.
28/8 Döbelns park, Umeå (Plats för 350 personer)
14:00-14:30 Blod och Tårar (rek. från 2 år)
15:30-17:00 Tottori, sommaren vi blev superhjältar (rek. från 6 år)
18:30-19:00 Själakon (rek. från 11 år)
19:00-21:00 Pianot (rek. från 11 år)

 

.

.

Om filmerna:
– Blod och Tårar (rek. från 2 år)
Knattefilmer med flugor, funderingar och en nyckelpiga i sjönöd.
Spyflugan Astrid sitter i fönstret och drömmer och glömmer helt bort att passa sin lillasyster. Jakten går genom Gula hålen (en smaskig ost), förbi Godispåsen (den stinkande kompostpåsen) och över Svarta lurvet (familjens lurviga husdjur).
.
Barns funderingar om blod, konst och corona blir film när Lasse Persson tar ner teckningarna från kylskåpsdörren och gör dem till film. Och på stranden ligger Karla Kanin och solar när hon upptäcker att nyckelpigan håller på att drunkna. Tur att hon har med sig badbollen.

 

– Tottori, sommaren vi blev superhjältar (rek. från 6 år)
Vega och hennes lillasyster Billie är på fjälltur med sin pappa i den norska vildmarken. Plötsligt händer en olycka. Deras pappa faller ner i en bergsskreva och skadar sig. Nu hänger det på Vega och Billie att hämta hjälp. Vägen är allt annat än spikrak och fylld av vilda djur och farliga hinder. En och annan vuxen korsar deras väg men ingen tycks kunna hjälpa dem. De inser att de måste hjälpa pappa på egen hand. De två systrarna uppbringar all sin kraft för att inte vara rädda och när det verkligen gäller upptäcker de sina egna superkrafter.

.

– Spring Uje spring (rek. från 9 år)
En självbiografisk film som bygger på Doktor Kosmos-sångaren Uje Brandelius scenföreställning med samma namn. Uje ska snart fylla 50 år och uppsöker läkare med diffusa symptom. Han får oväntat diagnosen Parkinsons sjukdom. Han hamnar i en livskris och kan inte berätta om sjukdomen för sin familj. I ett försök att bemästra krisen bestämmer han sig för att testa på saker han aldrig gjort förut. Uje spelar sig själv, och hans familj spelar sig själva hemma i sin hyresrätt i Stockholmsförorten Bredäng.
Dom gör det bra och det blir personligt, gripande, nära och lite terapeutiskt. Men också väldigt roligt. Spring Uje spring är en varm komedi som fint väver in popmusik och vardagspusslet i en film om ett livsomvälvande besked.

.
– Själakon (rek. från 11 år)
Under tidigt 1900-tal kämpar bondhustrun Mia med att uppfostra sin vilda fosterdotter men både byn, kyrkan och hennes egen familj motarbetar henne. Om inte Mia lyckas konfirmera flickan, så kommer hon att skickas bort.
.
Själakon, regisserad av Inga Kempe, vann Storspoven vid Umeå Europeiska Filmfestival 2020.

.

– Pianot (rek. från 11 år)
Den stumma kvinnan Ada McGrath skickas till 1850-talet Nya Zeeland tillsammans med sin unga dotter och uppskattat piano för ett arrangerat äktenskap med den rika jordägaren Alisdair Stewart. Men snart lustas Ada mer av en lokal arbetare på plantagen än den tilltänka man som är tvungen att leva med.
.
Klassiker från 1993, gjord av Jane Campion den första kvinnan att vinna Guldpalmen. Belönades med 3 Oscarstatyetter för Bästa skådespelare, Bästa biroll och Bästa manus.
.

.
Bio i parken arrangeras av Umeå Europeiska Filmfestival med stöd av Film i Västerbotten och Umeå Kommun. Årets filmfestival äger rum 24-28 november.