Logotyp 2021 24 – 28 november
Kulturhuset Väven

Lena Berggren om Hungary 2018

 
Lena Berggren forskar, skriver och föreläser om fascism, rasism och demokratifrågor vid Umeå Universitet. Under UEFF samtalar hon med filmskaparen Eszter Hajdú utifrån hennes dokumentär Hungary 2018. Inför visningen har vi träffat henne för en intervju.

 
Hur kom det sig att du började intressera dig för frågor kring fascism?
Från allra första början var jag fascinerad av ondska och ville försöka förstå hur den fungerar. Efterhand upptäckte jag dock att det inte var riktigt så enkelt, vilket nog gjorde mig ännu mer fascinerad och intresserad av att försöka förklara hur fascister och andra rasister tänker.

 
Du ägnar mycket tid åt folkbildning, hur ser kunskaperna om fascism ut i Sverige idag?
Tyvärr skulle jag säga att kunskaperna både om hur fascism funkar och vad demokrati innebär lite mer på djupet, bortom att vi får gå och rösta vart fjärde år, är ganska dåliga. Då blir det väldigt klurigt att förstå vad som just nu händer med demokratin inte bara i länder som Ungern, Polen och Turkiet, utan även i Sverige, och det blir då också svårt att hitta motmedel mot den utvecklingen.

 
Dokumentären Hungary 2018 skildrar valet i Ungern 2018 och beskriver det politiska läget i landet. Hur pass mycket likheter finns det gällande framgången för högerextrema partier i olika europeiska länder?
Varje lands utveckling är på ett plan unik, men det finns också stora likheter både mellan länder idag och med historien. Men tyvärr verkar vi ovilliga att verkligen lära oss av historiens misstag.

 
Läs mer om Hungary 2018 och Eszter Hajdú

 
Hungary 2018 visas 30:e november 16:00 i salong Tystnad

KÖP BILJETT

 

Hungary 2018