Logotyp 2021 23 – 28 november
Kulturhuset Väven

Stumfilmskonsert: Sången om den eldröda blomman – inställd

 
Film till livemusik med Norrlandsoperans symfoniorkester.

 
Föreställningen är tyvärr inställd tills vidare. Men misströsta inte vi jobbar på att hitta ett nytt datum nästa år. Du som har biljett till denna föreställning kommer att bli kontaktad via e-post och få pengarna tillbaka inom kort.

 
När? 27:e november 19:00. – INSTÄLLT
Var? Norrlandsoperan, Konsertsalen.

 
Filmen Sången om den eldröda blomman av Mauritz Stiller hade premiär för drygt 100 år sedan, i april 1919, och fick strålande kritik i dagspressen. Även publiken var begeistrad och filmen såldes till ett femtiotal länder. Den dramatiska berättelsen bjuder på många, vackra naturscener, och att den till stor del kunde filmas i verkliga miljöer berodde på den generösa budget man hade tillgång till. Det berodde i sin tur delvis på att Sverige var ett av de ledande länderna under stumfilmsperiodens första årtionden.

 
Finsk roman
Sången om den eldröda blomman spelades in i filmateljéer på Lidingö i Stockholm och i Ångermanlands vackra och dramatiska landskap sommaren 1918. Filmen var ursprungligen tonad, och vid den digitala restaureringen har originalets färger återskapats. Manuset, av Mauritz Stiller och Harald B Harald, bygger på en roman av den finländske författaren Johannes Linnankoski. Det är en berättelse om bondsonen Olof, en ung man med oro i kroppen, som förvisas från hemgården av sin far. Han tar jobb som flottare men bortsett från en flyktig kärlekshistoria med en piga kan inte sluta tänka på Kyllikki, dotter till storbonden i granngården.

 
Specialkomponerad musik
Något som utmärker Sången om den eldröda blomman är att det är den enda svenska stumfilmen som det finns ett bevarat partitur med filmens musik till. Den var specialkomponerad av den finländske kompositören Armas Järnefelt, och det var också han som dirigerade orkestern vid premiären på Röda Kvarn i Stockholm. Musiken var sedan försvunnen för en tid, men återfanns och har nu bearbetats av Jani Kyllönen och Jaakko Kuusisto. Vid kvällens filmvisning leds Norrlandsoperans symfoniorkester också av dirigenten, kompositören och violinisten Kuusisto.

 
Stumfilmskonserten arrangeras av Norrlandsoperan i samarbete med UEFF. Observera att program och medverkande kan komma att ändras med kort varsel.

 
Titel: Sången om den eldröda blomman
Längd: 1 timme och 40 minuter
Pris: 250 kr, student/19-26 år 140 kr, Barn/ungdom 3-18 år 60 kr, Pensionär 200 kr
Medverkande: Dirigent Jaako Kuusisto, Norrlandsoperans symfoniorkester

Konserten har ingen paus.