Logotyp 2021 24 – 28 november
Kulturhuset Väven

Om skogen – filmvisning och samtal

Originaltitel: Om skogen
Regissör: Peter Magnusson
År: 2020
Längd: 1 tim 35 min
Land: Sverige
Språk: Svenska
Text: Engelska

 

 

Visning 26/9  14:00, salong Tystnad, Folkets Bio Umeå 
Fri entré, biljettsläpp 26/8, biljetter finns att hämta i Folkets Bio Umeås biljettkassa. 

 

De flesta är medvetna om att Amazonas regnskogar skövlas, men få känner till att nästan alla Sveriges naturskogar försvunnit. Om skogen är ett inlägg i debatten om svenskt skogsbruk och belyser svårigheterna med och konsekvenserna av hård avverkning med snabbväxande skogsplantager och en förödande kortsiktighet. Om skogen visar på sårbarheten i omställningen till ett fossilfritt samhälle där vi blir allt mer beroende av skogen som naturresurs. Samtidigt lyfter filmen den enskilda människans engagemang och kamp för våra sista naturskogar med dess biologiska mångfald och försöker också erbjuda en blick framåt på väg mot ett mer hållbart skogsbruk.

 

Som tidigare planerat kommer visningen att följas av ett samtal med fokus på hur ett hållbart skogsbruk skulle kunna fungera. I samtalet deltar Lars Östlund, professor i skogsekologi med inriktning mot skogshistoria, Annelie Bränström-Öhman, professor i litteraturvetenskap, engagerad i frågor om skogsbruk och tidigare inlandsbo samt Helena Söderström, skogsägare i Västerbotten med intresse för hyggesfritt skogsbruk och hållbart jordbruk. Samtalet leds av Ola Nordebo, politisk chefredaktör på Västerbottenskuriren.

 

Visningen skulle ha ägt rum under Umeå Europeiska Filmfestival och Sune Jonsson Centrum för Dokumentärfotografi filmseminarium i november 2020, men ställdes in på grund av ökad smittspridning och skärpta restriktioner. Vi är mycket glada att nu kunna erbjuda denna programpunkt i efterhand.