Logotyp 2021 24 – 28 november
Kulturhuset Väven

Själakon vinner Storspoven 2020

 
Varje år delar Umeå Europeiska Filmfestival ut Storspoven. Det är ett stipendium på 25 000 kr som ges till bästa film i festivalsektionen Perspektiv från norr. Antagningen har varit öppen för filmer från hela norra Sverige.

 
Av årets totalt sju nominerade filmer blev årets vinnare Själakon av regissören Inga Kempe. Juryns motivering lyder:

 
”Årets vinnare av Storspoven är en fascinerande och stilfull film från en mycket spännande ung filmskapare. Den berättar en historia som är både rörande och engagerande, samt innehåller en god portion mystik. Filmen är vackert fotograferad och sammansatt med en effektiv och tillfredställande klippning – ackompanjerad av klädsam och fin musik – som gör detta till en helhjärtad och mycket innehållsrik filmupplevelse som vittnar om god förståelse om gediget filmhantverk.”

 

Regissören Inga Kempe

 
Storspoven delades ut under torsdagen på Umeå Europeiska Filmfestival- och Film i Västerbottens digitala Branschdag. Årets jury bestod av regissören Clara Bodén, regissören Hugo Lilja samt Tromsö filmfestivals programchef John-Kristian Dalseth.

 
Juryn valde även att dela ut ett hedersomnämnande till filmen Inuti diamanten av Viktor Johansson med följande motivering:

 
”Genom denna fragmenterade samtidsberättelse och normbrytande norrlandsskildring improviseras tillvaron fram runt en nedlagd diamantfabrik i Robertsfors. Juryns hedersomnämnande går till Inuti Diamanten av Viktor Johansson för ett filmspråk fyllt av egensinnighet, patos och konventionslöshet.”.

 
Umeå Europeiska Filmfestival 2020 blev i år helt digital och alla filmer i tävlan – inklusive vinnarfilmerna – finns att ta del av på Draken Film till och med söndag 29 november.