Logotyp 2020 25 – 29 november
Kulturhuset Väven

Perspektiv från norr

Perspektiv från norr är den sektion där Umeå Europeiska Filmfestival presenterar filmer och filmskapare med rötterna i norr. Vi är väldigt glada över att få visa alla dessa fantastiska filmer, och därför är det med stort nöje som vi i år utökat sektionen så att den innehåller fler filmer än tidigare år. Ett urval av filmerna tävlar också om festivalens årliga filmstipendium Storspoven. Årets jury består av tre aktuella, hyllade och intressanta filmarbetare. Amanda Kernell har tidigare tilldelats Storspoven med filmen Paradiset, skådespelaren Ardalan Esmaili har gjort stort genombrott och Sophie Vuković deltar under årets filmfestival med en filminstallation som visas på Vita Kuben. Sektionen Perspektiv från norr gästas även av ett kortfilmsprogram från Tromsö Internationella Filmfestival.

 

Storspoven 2019:

Varje år delar Umeå Europeiska Filmfestival tillsammans med Film i Västerbotten ut filmstipendiet Storspoven. Det ges till bästa film i sektionen Perspektiv från norr. De filmer som nomineras till tävlan bestäms av festivalens programgrupp och vinnaren utses sedan av en jury. Antagningen har varit öppen för filmer från hela norra Sverige. Prisutdelning till årets vinnare av Storspoven sker i samband med visningen!

Årets jury:

Amanda Kernell
Amanda Kernell är en regissör från Umeå. 2013 tog hon examen från regiprogrammet på Danska Filmskolan och sedan dess har hon gjort stor succé med regidebuten Sameblod. Nu är hon aktuell med långfilmen Charter.

Ardalan Esmaili
Ardalan Esmaili är skådespelare uppvuxen i Malå och Skellefteå. Han blev 2019 utsedd till Shooting Star vid Berlinalen i fint sällskap av tidigare vinnare såsom Alicia Vikander, Bill Skarsgård och Maisie Williams.

Sophie Vuković
Sophie Vuković är filmskapare och konstnär verksam i Stockholm. Långfilmsdebuten Shapeshifters nominerades till flertalet priser och kortfilmen Jamila tävlade i våras på filmfestivalen i Göteborg.

 

Tidigare vinnare:
2018: Skolsyrran (Anna Brodin & Frida Sandberg)
2017: Hjärta Norsjö (Lisa Josephson & Sophia Josephson)
2016: Sickla (Oscar Byström)
2015: Mommy (Milad Alami)
2014: Paradiset (Amanda Kernell)

 
Programändring:
I det tryckta programmet framgår det att filmen Ladda ur ska visas i Storspoven block 2, men med anledning av att filmen inte färdigställts har den dragits ur programmet.

Tid

Visning

Sektion

Salong

Biljett

tor 28
19:00
Storspoven 2019 block 2 + prisutdelning
Perspektiv från norr
Tystnad

Total längd: 57 min 
Språk: Svenska, Persiska, Engelska
Textning: Engelska

Följs av prisutdelning!

 
Programändring:
I det tryckta programmet framgår det att filmen Ladda ur ska visas i Storspoven block 2, men med anledning av att filmen inte färdigställts har den dragits ur programmet.

fre 29
19:30
Films From the North: Between Us
Perspektiv från norr
Tagning

Total längd: 1 tim 4 min 
Språk: Norska, Svenska, Ryska
Textning: Engelska

Förhållanden är inte enkla att översätta. Älskare, familj och vänner är synonyma med känslor, konflikt och drama. Älskar människor världen över på samma sätt? Är det möjligt att när du korsar gränser, både geografiskt och emotionellt, att du upptäcker värderingar som är drastiskt annorlunda än dina egna? Finns det något att lära sig av att sträcka ut handen, utan att veta vad som finns på den andra sidan?

Det här är några av frågorna som ställs i Films from the North: Between Us, ett nytt kortfilmsprogram från Tromsö Internationella Filmfestival (TIFF).