Logotyp 2021 23 – 28 november
Kulturhuset Väven

Perspektiv från norr

Perspektiv från norr är den sektion där Umeå Europeiska Filmfestival presenterar filmer och filmskapare med rötterna i norr och vi är väldigt glada över att få visa alla dessa fantastiska produktioner. Ett urval av filmerna tävlar också om festivalens årliga filmstipendium Storspoven. Extra kul under årets festival är att alla filmerna i tävlan även kommer att finnas tillgängliga online på Draken Film. Vinnaren utses av en jury som i år består av Hugo Lilja, Clara Bodén och John-Kristian Dalseth. I sektionen visar vi förutom Storspoven-blocken även dokumentären The Magnettes samt en underbar samling utvalda kortfilmer!

 

Storspoven 2020:

Varje år delar Umeå Europeiska Filmfestival ut filmstipendiet Storspoven. Det ges till bästa film i sektionen Perspektiv från norr. De filmer som nomineras till tävlan bestäms av festivalens programgrupp och vinnaren utses sedan av en jury.

Storspoven delas ut i samarbete med Film i Västerbotten, Film Västernorrland, Filmpool Nord, Filmpool Jämtland Härjedalen och Region Gävleborg.

Årets jury:

Hugo Lilja
Hugo Lilja är regissör och fotograf och uppvuxen i Umeå. Han är utbildad vid Dramatiska institutet i Stockholm. Senaste filmen Aniara – som regisserades tillsammans med Pella Kågerman – tilldelades hela fyra Guldbaggar, inklusive för Bästa regi.

Clara Bodén
Clara Bodén är regissör, producent och manusförfattare, född i Umeå och verksam på Rödön i Jämtland. Hon driver produktionsbolaget Vapen och Dramatik som bland annat producerat hennes kortfilm Stamnätet samt Guldbaggenominerade dokumentären Lgh+bil+allt jag har och äger.

John-Kristian Dalseth
John-Kristian Dalseth arbetar på Tromsö Internationella Filmfestival (TIFF) som programchef för sektionen Films From the North. Han är också verksamhetsledare vid Verdensteatret – Cinemateket i Tromsö – som drivs av TIFF.

 

Tidigare vinnare:
2019: Nuit (Ann Holmgren)
2018: Skolsyrran (Anna Brodin & Frida Sandberg)
2017: Hjärta Norsjö (Lisa Josephson & Sophia Josephson)
2016: Sickla (Oscar Byström)
2015: Mommy (Milad Alami)
2014: Paradiset (Amanda Kernell)

Tid

Visning

Sektion

Salong

Biljett