Logotyp

Nuit vinnare av Storspoven 2019

 
Varje år delar Umeå Europeiska Filmfestival ut filmstipendiet Storspoven. Det är ett stipendium på 25 000kr som ges till bästa film i festivalsektionen Perspektiv från norr. Antagningen har varit öppen för filmer från hela norra Sverige.

 
Av årets totalt fem nominerade filmer blev årets vinnare Nuit av regissören Ann Holmgren, som gästade festivalen under invigningskvällen 26 november. Juryns motivering lyder:

 
“En film som väcker starka känslor och stora frågor kring seende och våra föreställningar om vad som är vackert och fult. Kan filmmediet – och vi människor – ta oss förbi det som syns för att se människan? Med ett medvetet val av bilder och känslighet för filmen som medium skapar regissören ett ömsint porträtt, och utmanar publiken att möta sig själva och sina inlärda fördomar och reaktioner”

 
Storspoven delades ut under Umeå Europeiska Filmfestivals torsdagkväll i kulturhuset Väven. Årets jury bestod av regissören Amanda Kernell, skådespelaren Ardalan Esmaili och regissören Sophie Vuković.

 
Förutom att vara utvald i tävlan om Strospoven var Nuit även årets invigningskortfilm, och filmen öppnade den 6:e upplagan av Umeå Europeiska Filmfestival tillsammans med Céline Sciammas nya långfilm Porträtt av en kvinna i brand.

 

Regissören Ann Holmgren