Logotyp 2021 24 – 28 november
Kulturhuset Väven

‘Porträtt av en kvinna i brand’ inviger UEFF 2019

 
Årets upplaga av Umeå Europeiska Filmfestival invigs med franska regissören Céline Sciammas mästerliga kostymdrama Porträtt av en kvinna i brand. Céline Sciamma är tidigare känd för internationellt uppmärksammade och hyllade filmer som bland annat Girlhood (2014) och Tomboy (2011). Senaste filmen Porträtt av en kvinna en brand tävlade om Guldpalmen och tilldelades priset för bästa manus vid filmfestivalen i Cannes i våras.

 

 
Filmen utspelar sig i Bretagne, Frankrike, på 1700-talet. Konstnären Marianne har fått i uppdrag att göra ett porträtt av Héloïse, en ung kvinna som just lämnat klostret. Héloïse ska giftas bort och den presumtiva brudgummen vill se hur hon ser ut. Men hon vill inte gifta sig och Marianne måste måla henne i smyg. Hon iakttar Héloïse om dagen och målar henne i hemlighet på natten. Mellan de två kvinnorna växer snart en intimitet och attraktion fram.

 
Årets invigningskortfilm är Ann Holmgrens Nuit, som närgånget porträtterar en kvinna som lever utanför de samhälleliga normerna. Nuit tävlade om Startsladden (Bästa kortfilm) vid Göteborgs filmfestival 2019.

 
Invigningen av Umeå Europeiska Filmfestival 2019 äger rum tisdag 26 november på Vävenscenen. Det blir en helkväll med film och livemusik. Dörrarna öppnas för mingel 18:00, och kvällens filmer börjar 18:30.

 
När? 26:e november 18:30.
Var? Vävenscenen.

KÖP BILJETT

 
Varmt välkomna!